top of page

Ondersteun de gezondheid van je hersenen


 

Met de jaren worden we ervaringen rijker en hopelijk ook wijzer. Maar komen bij velen van ons ook de lichamelijke en geestelijke gebreken om de hoek kijken.


Wist je dat de meeste mensen voornamelijk bang zijn om een last te worden voor hun omgeving? Dit kwam naar voren uit een studie waarbij 507 personen deelnamen met een leeftijd van boven de 40 jaar.


Geestelijke aftakeling en de angst om vergeetachtig en dement te worden is een angstbeeld van velen. Wie kent er geen schrijnend voorbeeld in zijn of haar omgeving. Wie vraagt zich niet weleens af of die vergeetachtigheid een voorbode is van het afnemen van de werking van je hersenen?


We willen allemaal onze zelfredzaamheid en onafhankelijkheid zo lang mogelijk behouden. Zorg er dan in ieder geval voor dat je er alles aan doet om je hersenen in topconditie te houden en je hersengezondheid optimaal te ondersteunen.


Maar hoe doe je dat? Wat kun jij vandaag nog aanpakken om je hersenen zo gezond mogelijk te houden? Leer hoe je de werking van je hersenen optimaal kunt ondersteunen zonder gebruik van medicijnen.


Wat is hersengezondheid?


Jouw hersenen regelen allerlei functies in je lichaam, je kunt deze grofweg indelen in 4 onderdelen.

 • Cognitieve functies: deze bepalen je vermogen om te denken, te begrijpen, te leren en te herinneren.

 • Motorische functies: deze bepalen je vermogen om te bewegen, bewegingen onder controle te hebben, evenwicht te behouden.

 • Emotionele functies: deze bepalen je vermogen om emoties te herkennen en hoe je met deze emoties omgaat.

 • Waarnemende functies: deze bepalen het vermogen om je omgeving waar te nemen (visueel, temperatuur, druk etc.) en hoe je erop reageert.

Bij een gezonde werking van de hersenen scoor je hoog op al deze onderdelen.


Factoren die cognitieve hersenfuncties beïnvloeden


Uiteindelijk wordt de gezonde werking van je hersenen onder andere bepaald door de volgende factoren:

 • je genen (je aanleg),

 • jouw omgeving (denk aan vervuiling),

 • lichamelijke gebeurtenissen (denk aan een ongeval),

 • jouw verhouding met je omgeving (denk aan stress, negatieve emoties) en

 • jouw gedrag (roken, bewegen).

Vaak worden we ons pas bewust van het belang van gezond zijn als basis voor levensgeluk op het moment dat we die gezondheid (tijdelijk) kwijt zijn of dat we iemand in onze omgeving hebben waar dat mee gebeurt.


Dat zijn momenten waarop we even stilstaan in de waan van alledag, de balans opmaken en in actie komen. Belangrijke momenten die vaak tot een verbeterd gedrag leiden. Meestal tijdelijk, soms blijvend.


Maak je je zorgen over de conditie van je hersenen? Of maak je je geen zorgen maar ben je op zoek naar wat je proactief kunt doen om je hersenen in de best mogelijke conditie te houden? Neem dan even de tijd en lees onderstaande tips even aandachtig door en neem actie:


Tip 1 Neem dagelijks je omega-3 supplement

Omega-3 vetzuren uit visolie of algenolie zijn heel erg belangrijke bouwstenen voor je hersenen. 50% van de droge massa van je hersenen bestaat uit vet. En het grootste deel daarvan uit omega-3 vetzuren. Onze hersenmassa heeft zich ontwikkeld op basis van een dieet dat rijk was aan omega-3 uit vis, schelpdieren en waterplanten en onze hersenen hebben een continue toevoer van omega-3 vetzuren nodig om de gezonde werking van onze hersenen te behouden.

Ons lichaam kan echter niet zelf deze essentiële vetzuren aanmaken. Je moet ze dus via voeding (vette vis zoals haring, makreel of zalm) of via een supplement binnenkrijgen.

Om een gezonde werking van de hersenen te ondersteunen moet je dagelijks minimaal 250 mg DHA vetzuur binnen krijgen. Dit is een officiële toegestane gezondheidsclaim goedgekeurd door EFSA*.

Tip 2 Wees zuinig op je lichamelijke gezondheid

Door zuinig om te gaan met de gezondheid van je lichaam ondersteun je ook de gezonde werking van je hersenen.

Hoe doe je dat?

 • Bescherm je hoofd, en vermijd risicovolle activiteiten die hersenletsel tot gevolg zouden kunnen hebben of bescherm jezelf optimaal.

 • Slaap goed! Zorg er allereerst voor dat je voldoende nachtrust krijgt. Tijdens goede nachtrust herstellen je lichaam en je hersenen zich. Gemiddeld heeft je lichaam 7 tot 8 uur slaap per dag nodig. Slaap je slecht? Wordt je zonder energie wakker? Dan is het van belang dat je daaraan werkt. Denk eens aan:

  • Niet meer eten en drinken (behalve water en thee zonder suiker) na het avondmaal.

  • Geen schermpjes meer na 20.00 u (of 1.5u voor het slapen gaan) en pak eens een goed boek.

  • Neem een koude douche voor het slapen gaan (ja echt). Je komt hiermee uit je hoofd.


Tip 3 Bescherm jezelf optimaal tegen hart- en vaatziekten

Bescherm je hersenen voor hart- en vaatziekten zoals een beroerte of herseninfarct. Let op met name deze 3 zaken: bloeddruk, cholesterol en triglyceride.

Weet je hoe hoog je bloeddruk is? Nee? Neem dan eens je bloeddruk op, of laat je bloeddruk opmeten. Heb je een te hoge bloeddruk neem dan onmiddellijk actie.


Studies waarbij mensen tientallen jaren worden gevolgd wijzen uit dat er gevaar bestaat als je in de leeftijdscategorie 40-60 jaar, aan hypertensie lijdt. Je loopt dan namelijk het risico om op latere leeftijd te worden geconfronteerd met een aftakeling van je cognitieve hersenfuncties.


Om een normale bloeddruk te verkrijgen en/of te behouden moet je dagelijks minimaal 250 mg DHA en minimaal 250 mg EPA vetzuur binnen krijgen. Dit is een officiële toegestane gezondheidsclaim goedgekeurd door EFSA*.

Tip 4 Eet gezond: Je bent wat je eet!

Er zijn eigenlijk 3 aspecten aan gezond eten:

 • wat je eet,

 • hoe vaak je eet,

 • hoeveel je eet.

Gezond eten vermindert de kans op chronische welvaartsziekten als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten en draagt bij aan de gezonde werking van de hersenen. Ons lichaam heeft zich niet voldoende aangepast aan de verandering van ons dieet over de afgelopen 10.000 jaar. We worden steeds drukker of voelen dat we steeds drukker zijn. En dus moet ook eten bereiden steeds efficiënter en sneller. Dan denk ik niet alleen aan fastfood maar ook aan voorbereide maaltijden in de supermarkt.


Maar daarnaast zijn we ook opgegroeid met ‘vet is slecht voor je gezondheid’. Een misvatting die ertoe heeft geleid dat vet in verwerkte producten is vervangen door koolhydraten (suikers). En juist die snelle suikers) zijn slecht voor je.


Bereid je eigen maaltijden uit natuurlijke en gezonde basis ingrediënten. Gebruik voldoende gezonde vetten (olijfolie maar geen zonnebloem- of raapzaadolie). Verminder) drastisch koolhydraten (met name de snelle suikers). Neem tijd om te koken en deel dit met je gezin geniet ervan. Eet minstens 2 x per week vette vis.

Eet maximaal 3 keer per dag, je beperkt hiermee het aantal eetmomenten. Een eetmoment is ook die snack tussendoor. Laat je lichaam tot rust komen en beperk het aantal bloedsuiker piekmomenten.


Intermittent fasting is in opkomst, dat betekent dat je eet in een 8 uurs tijdsspanne. Dus stop na het avondmaal en neem je eerste maaltijd weer na 10u ‘s ochtends waarbij je het aantal eetmomenten zelfs beperkt tot 2 x per dag.


Zorg verder dat je je niet overeet dat je calorie inname net voldoende is. De kern van het verhaal is, de hoogte en de frequentie van je bloedsuikerpieken te beperken en daarmee overgewicht en allerlei aan overgewicht gerelateerde chronische ziektes hiermee te voorkomen.


Tip 5 Zorg voor voldoende lichamelijke activiteiten

Het is in de praktijk vaak moeilijk een goed patroon te ontwikkelen met alle drukte gedurende de gehele dag. Maar daarom juist is het van van belang dat je lichamelijk in beweging komt en blijft. Waarom?

 • Je behoudt en verbetert je spiermassa en kracht en vermindert jouw vetpercentage.

 • Je voelt je energieker, robuuster, gelukkiger, zit beter in je vel zit en bent optimistischer (ook fijn voor je omgeving!)

 • Je behoudt een betere balans en fysieke alertheid en beperkt daarmee de kans op vallen en dergelijke.

 • Je vermindert hiermee de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen.


Tip 6 Train je hersenen als een spier

Prikkel je hersenen, hou ze op hun tenen. Denk aan je hersenen als spier. Je moet een spier blijven trainen om hem op te bouwen maar ook om hem in stand te houden.

Hoe train je je hersenen?

 • Hou je bezig met hobby’s die wat van je creativiteit vergen, maak iets in en om het huis, los een probleem op, bouw iets of ontwikkel iets nieuws.

 • Leer iets nieuws, doe een cursus, ga creatief schrijven of leer een instrument spelen.

 • Houd je bezig met persoonlijke en betekenisvolle contacten, doe vrijwilligerswerk, mensen die dit doen voelen zich gelukkiger en gezonder.

 • Volg programma’s om je hersenen fit te houden.


Tip 7 Onderhoud je sociale contacten

Omgaan met mensen vergt creativiteit en flexibiliteit van je hersenen. Improvisatie met wat zich aandient in het moment, emotionele betrokkenheid, aanwezig zijn, je geheugen opfrissen en gebruiken, herinneringen ophalen.


Door deel te nemen aan sociale activiteiten houd je je hersenen actief en fit. Ook vermijd je dat je in een isolement komt en voel je je meer verbonden met de rest van de wereld en het geeft betekenis aan je leven.


Pak de telefoon, leer te zoomen, ontmoet elkaar voor een wandeling. Je bent nooit te oud om nieuwe contacten op te bouwen. Lees je lokale krant en sluit je aan bij een lokaal sociaal initiatief om verbinding te zoeken met je direct omgeving. Er is niets leuker en meer belonend dan te geven en te delen.


Tip 8 Beperk negatieve stress

Tegenwoordig hebben we de middelen om continue aan te staan, alles is binnen handbereik en onze telefoon is altijd bij ons is. Je e-mails lezen en beantwoorden, social media volgen, het nieuws voortdurend lezen, Netflixen enz. Je kunt jezelf er eindeloos in verliezen en continue door worden geprikkeld.


We beseffen het niet maar wij zijn ons eigen probleem. Doordat we de telefoon altijd bij ons hebben gaat alles steeds sneller. Ieder moment van de dag wordt “benut”. En iedereen verwacht ook dat je bereikbaar bent, je hebt je telefoon toch bij de hand?


Als je dus niet duidelijk voor ogen houdt wat jij wilt en het initiatief aan jouw kant houdt wordt je geleefd door je omgeving. Je kunt eindeloos reageren op prikkels en doen wat je omgeving verwacht zonder dat jij gaat waar je eigenlijk heen wilt gaan. En dat leidt tot langdurige stress omdat:

 • Je het gevoel hebt dat je niet alle ballen in de lucht kunt houden.

 • Leer neen te zeggen, waarmee je een enorme stap op weg zet naar focus en rust.

 • Focus op die 20% van de zaken die 80% het verschil maken, de rest is bijzaak.

 • Als je helder voor ogen hebt wie je bent en wat je echt wilt kun je een duidelijk plan trekken en kiezen waar je je tijd aan besteed. En vooral waar niet aan! Om bij jezelf te komen en te blijven is het van belang dat je regelmatig UIT staat.

Dat doe je simpelweg door die telefoon eens weg te leggen. Beweeg, ga de natuur in of lees een boek.


Tot slot: omega-3 ondersteunt de ontwikkeling en het behoud van gezonde hersenen en een normale hartfunctie.
Zit jij misschien in de gevarenzone? Hiervoor kun je een Balans Test laten doen, deze test meet het omega-3 niveau en de cruciale vetzuurbalans omega-6 en omega-3 in je bloed. Na een 14-tal dagen zijn de testresultaten bekend en worden deze besproken en verduidelijkt. Aan de hand van de resultaten worden adviezen verstrekt, waarmee na 120 dagen een verhouding van rond de 3:1 kan worden bereikt, het niveau voor gezonde hersen en een normale bloeddruk.

Neem voor meer informatie contact op, of maak een afspraak voor een Balans Test.


Haal meer uit jezelf!


* EFSA = Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page