top of page

Leef lang en gezond...
Dr. Jarvis


Een Amerikaanse huisarts uit Vermont, publiceerde in 1958 het boek 'FOLK MEDICINE’ in dit boek wordt appelazijn aanbevolen als een krachtig alternatief medicijn. Dr. Jarvis adviseerde dat het mengen van ongefilterde appelazijn met rauwe honing, de genezende werking van azijn verbeterde en dat appelazijn de schadelijke bacteriën in het spijsverteringskanaal kon vernietigen. Hij suggereerde dat het spijsverteringstonicum het best bij de maaltijd kon worden geconsumeerd.


In zijn boek doet hij uit de doeken hoe deze zelfremedie, toepasbaar is voor vele kwalen en zelfs gezien kan worden als een anti-verouderingselixer. Liefhebbers kennen de reinigende en desinfecterende eigenschappen van deze drank om het lichaam te ontgiften. Men kan het zien als een krachtig reinigingsmiddel en een natuurlijk medicijn met antibiotische en antiseptische eigenschappen die microben en bacteriën bestrijdt. De appelazijnhoningdrank kan men inzetten bij: voortijdige veroudering, obesitas, hitte-uitputting, brandend maagzuur, slechte adem, artritis, hoge bloeddruk, eczeem en een hoog cholesterolgehalte.


Hoe werkt deze oplossing?

Het lichaam heeft de neiging te verzuren, onder invloed van ons moderne eetgewoonten van teveel vetten, zetmeel en bewerkte voedingsproducten, waaronder fastfood, vlees, pinda's, zeevruchten, alcohol, koffie enz. Als het lichaam verzuurt, staat de poort open voor ziekten en aandoeningen. Wanneer het lichaam echter alkalisch is, kan het ziektekiemen en aandoeningen zoals blaas- en nieraandoeningen, osteoporose, broze botten, gewrichtspijn, spierpijn, lage energie en chronische vermoeidheid en langzame spijsvertering bestrijden.


Vers fruit, bladgroenten, kruidenthee zijn voorbeelden van alkalisch vormend voedsel. Ironisch genoeg heeft een zuur of alkalisch voedingsmiddel niets te maken met de werkelijke pH van het voedingsmiddel zelf. Citroenen en limoenen zijn bijvoorbeeld erg zuur; de eindproducten die ze produceren na de spijsvertering en assimilatie zijn echter erg alkalisch, dus citroenen en limoenen zijn alkalisch in het lichaam. Vlees daarentegen zal vóór de vertering alkalisch testen, maar laat vele zure resten in het lichaam achter. Bijna alle dierlijke producten zijn verzurend voor het lichaam.


OPGELET


Het is belangrijk om te weten dat maagzuur of de pH van de maag iets heel anders is dan de gemeten pH waarde van de vloeistoffen en weefsels van het lichaam. Het lichaam heeft een zuuralkaline (of zuur-base) verhouding die pH-waarde wordt genoemd, wat een evenwicht is tussen positief geladen ionen (zuurvorming) en negatief geladen ionen (alkalisch vormend). Wanneer dit evenwicht wordt verstoord, kunnen er tal van problemen en gezondheidsklachten optreden. Het lichaam wordt gedwongen mineralen te lenen - waaronder calcium, natrium, kalium en magnesium uit vitale organen en botten om het zuur te neutraliseren en veilig uit het lichaam te verwijderen. Naarmate de verzuring van het lichaam verergert, komen er steeds meer klachten en ziekten naar voren. Het ideale dieet bestaat voor de meeste mensen uit 80% alkaliserend en voor 20% uit verzurende voedingsmiddelen. Allergische reacties en chronische stress veroorzaken eveneens een overmaat aan zuren in het lichaam.


Appelazijn kan een te hoge zuurgraad in het lichaam corrigeren en zo infecties helpen voorkomen en/of bestrijden. De rauwe honing wordt hierbij de geleider, en verbetert hiermee de helende eigenschappen van appelazijn en de smaak van deze verjongingselixer.


Maak je eigen verjongings-elixer


Neem een glas lauw warm water en meng hierin een koffielepel biologische ongefilterde appelazijn en een koffielepel rauwe honing. Drink dit iedere ochtend voor het ontbijt, of 's morgens voor het ontbijt en' s avonds voor het avondeten. Als deze hoeveelheid maagklachten veroorzaakt, gebruik het dan enkel bij de maaltijd of tussendoor.


Advies


Koop géén commercieel gedistilleerde azijn deze bezit niet dezelfde gezondheid bevorderende eigenschappen als de biologische troebele (ongefilterde) appelazijn. Deze heeft van nature een overvloed aan krachtige enzymen en mineralen zoals kalium, fosfor, natrium, magnesium, zwavel, ijzer, koper, fluor, silicium, pectine en natuurlijke appel- en wijnsteenzuren, die belangrijk zijn bij het bestrijden van lichaamstoxines en remmen de groei van bacteriën, die tijdens het maken van gedistilleerde azijn worden vernietigd.


Heb jijzelf nog leuke adviezen uit grootmoederstijd, en wil je deze delen met anderen, stuur ze mij op via mail naar info@mirapi.org 


Met vriendelijke groeten,


Mirjam

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page